Η πορεία μας

180 χρόνια ιστορίας

Το Ίδρυμα εδραίωσε νωρίς την παρουσία του στον Πειραιά παρέχοντας όχι μόνο στέγαση και περίθαλψη αλλά και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σε νέα – αυξημένης ζήτησης – επαγγέλματα, σε αγόρια που στερούνταν αυτών των δυνατοτήτων. Με την  σημαντική στήριξη και συνδρομή άλλων ευεργετών κατάφερε, προ και μετά της Κατοχής, όχι μόνον να υποστηρίξει πλήθος παιδιών αλλά και να κρατήσει ενωμένες εκατοντάδες οικογένειες που υπέφεραν από τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής, παρέχοντας στα παιδιά τους υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, με πρόσθετες καινοτόμες για την εποχή πρωτοβουλίες , όπως η διδασκαλία  μουσικής στους οικοτρόφους και η λειτουργία εσωτερικών σχολών τεχνικής εκπαίδευσης τους,  το Ίδρυμα συνέβαλε στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής , δημιούργησε προοπτικές για την επαγγελματική αποκατάσταση των οικοτρόφων του και πρόσφερε ερεθίσματα και δραστηριότητες που έλειπαν ακόμη και από τα δημόσια σχολεία της εποχής. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η εκπαίδευση, οι τέχνες με έμφαση στη μουσική αλλά και ο αθλητισμός ήταν στην καθημερινότητα των παιδιών στο Ζάννειο και καθόρισαν την πορεία τους προς την ενηλικίωση και την  μετέπειτα εξέλιξη τους.

Η ανάγκη υποστήριξης μεγαλύτερου αριθμού παιδιών αλλά και η πρόθεση του ιδρύματος να συμβαδίζει με τις προδιαγραφές της εποχής, οδήγησαν στην απόφαση  μεταφοράς σειράς δραστηριοτήτων στην Εκάλη, που αρχικά εξυπηρετούσε ανάγκες αναψυχής και παραθερισμού των οικοτρόφων αλλά πολύ σύντομα διαμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο χώρο φιλοξενίας και υποστήριξης των παιδιών.  Σήμερα οι εγκαταστάσεις του Ζαννείου στην Εκάλη αξιοποιούνται για υποστήριξη άμεσων αναγκών στέγασης και για την φιλοξενία εθελοντικών δράσεων και ο Διοικητικό Συμβούλιο με τη συνδρομή ειδικών συμβούλων διαφορετικών ειδικοτήτων, εκπονεί σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίησή τους  προς όφελος όλων των παιδιών.

Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς οι κοινωνικές ανάγκες άλλαζαν, το Ζάννειο προσάρμοσε τις υπηρεσίες του ώστε να υποστηρίζει πέρα από τα ίδια τα παιδιά, και τις οικογένειές τους με στόχο να μπορούν να τους προσφέρουν ένα υγιές περιβάλλον ανάπτυξης και φροντίδας. Βασική επιδίωξη ήταν πάντα η διατήρηση των οικογενειακών δεσμών ώστε τα παιδιά να έχουν την απαραίτητη  σύνδεση με τις ρίζες τους αλλά και ένα υγιές πρότυπο για το περιβάλλον που θα μπορούσαν να αναπτύξουν ως ενήλικες. Για πάνω από έναν αιώνα, το Ίδρυμα παρείχε στέγαση και εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά, διατηρώντας όμως πάντα ζωντανό το σύνδεσμο με τη βιολογική οικογένεια.

Με αυτό τον τρόπο και κατανοώντας τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας, το Ζάννειο Ίδρυμα πέρασε πλέον από τη φιλοξενία παιδιών σε υπηρεσίες πρόληψης και υποστήριξης της οικογένειας, η οποία αποτελεί και το βασικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Σε αυτό το πνεύμα υποστηρίχθηκε, πέραν από τους οικοτρόφους, και ένας αριθμός παιδιών με υποτροφίες που στήριξαν τις σπουδές τους, καλύφθηκαν δαπάνες για εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών των οποίων οι οικογένειες επλήγησαν από την οικονομική κρίση αλλά και οικογενειών σε ευαλωτότητα.

Η κοινωνία αλλά και φορείς και ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στάθηκαν πάντα αρωγοί στην προσπάθεια του Ζαννείου και υποστήριξαν  έμπρακτα την κοινωνική του δράση, αναγνωρίζοντας κατ’ επανάληψη την το έργο του.